Altra Amsterdam Bleichrodt 70
Altra College Bleichrodt

Nieuw in het lesprogramma Koken: ‘No waste kitchen’

In de ‘No waste kitchen’ werken de leerlingen met overgebleven (verse) producten. ,,Dit biedt een extra uitdaging voor onze leerlingen,” aldus Thomas, docent Koken. ,,De gerechten worden à la minute samengesteld met de producten die in de koelkast voorradig zijn. In de horeca noemen we dat populair DDDKK, wat Dwars Door De KoelKast betekent.”

Het creatieve brein activeren

De leerlingen hebben dus géén recept voorhanden. Gelukkig gaat het creatieve brein dan aan de slag. ,,Het is aan mij als docent om de ideeën voor gerechten aan te sturen en tot een overzichtelijk stappenplan te komen. Koken is verbinden, samen eten en samen delen,” legt Thomas uit.

Meer over het kookprogramma op onze school

Ons kookprogramma laat leerlingen volgens een gedegen lesplan kennismaken met eenvoudige alledaagse gerechtjes. Het programma vergroot zelfwerkzaamheid en geeft vertrouwen in het werken met keukengerei. De kookles wordt geboden aan leerlingen in de onderbouw, de Werkruimte en de mavo-bovenbouw. Docent Thomas van der Linden werkt sinds januari 2022 op Altra College Bleichrodt. Hij geeft al vanaf 1992 horecales en heeft ruime ervaring op alle niveaus in de vakgebieden Kok, Gastvrijheid, Bakker & Banket/Patisserie. Thomas: ,,Ouders kunnen met recht trots zijn op hun kind. De afgelopen weken heb ik gezien wat ze in hun mars hebben; de creativiteit en hun culinaire capriolen. Van dat vlammetje wil ik graag een mooi vuur maken."