VSO-leerling krijgt gelijke kansen door samenwerking met regulier
Door een samenwerking met het Herbert Vissers College roept Altra College Haarlemmermeer de kansenongelijkheid voor VSO-leerlingen een halt toe. Het perspectief van de VSO-leerling op vmbo-niveau is nu hetzelfde als in het regulier.
Ze heeft het voor elkaar. Pien Stroethoff, directeur van Altra College Haarlemmermeer, glimt van trots. Ze startte vorig jaar op haar locatie in Hoofddorp en stelde zich meteen ten doel de kansenongelijkheid van haar leerlingen aan te pakken. Na intensieve gesprekken met het samenwerkingsverband kwam ze in contact met het Herbert Vissers College (HVC) in Nieuw Vennep.
Uitwisselen van expertise en docenten
Ook die school wist ze te overtuigen. Met als resultaat dat haar VSO-leerlingen nu dezelfde kansen hebben in het vmbo als de leerlingen van het HVC. Les krijgen in het profiel zorg en welzijn blijft in Hoofddorp, maar examens worden afgenomen in Nieuw Vennep. Daarnaast worden tussen de scholen expertise en vakdocenten uitgewisseld. Het is de bedoeling dat de profielen op termijn worden uitgebreid met techniek en economie. Deze vrij unieke samenwerking werd op vrijdag 4 oktober officieel bekrachtigd.

Er is die ochtend een groot comité aanwezig voor een relatief kleine handeling. Maar liefst negen man zit aan tafel in het HVC als onderwijsbestuurders Mariette van Leeuwen (Altra) en Truus Vaes (Iris) hun handtekening zetten onder het samenwerkingscontract. Annemieke van Duivenbode, Hans Luyk, Christiaan Schopman en Uldrick Speerstra vertegenwoordigen het HVC. Namens Altra is naast Pien en Mariette ook Martijn Zaal aanwezig. Bas Vismans schuift aan namens het samenwerkingsverband. Het laat zien hoe belangrijk iedereen aan tafel deze samenwerking vindt en hoe groot het commitment is om dit te laten slagen.
Hokjes denken
,,Het is heel mooi dat we dit doen in het belang van de leerling. In dit land zijn we op de een of andere manier gewend in hokjes te denken. Maar als we dat los durven te laten, ontstaat er iets moois waar alle leerlingen profijt van hebben”, aldus Vaes.
Want veel leerlingen die naar het VSO gaan, krijgen te maken met een dubbele teleurstelling. Ten eerste is het pijnlijk om afscheid te moeten nemen van je oude school, klas en vrienden. Maar door de kleinschaligheid van het speciaal onderwijs is de kans groot dat je ook nog eens niet het profiel kunt kiezen dat je eigenlijk wilt.
Stroethoff: ,,Als ze dan geen geheel diploma halen, is de uitstroom naar mbo op niveau 1. Ook voor leerlingen die cognitief mbo 3 of 4 zouden aankunnen. Eigenlijk zeg je tegen zo’n jongere: als je bij ons goed je best doet, mag je daarna verder leren op het niveau van groep 8.”
Grote plannen voor Haarlemmermeer
Als het aan het samenwerkingsverband ligt, is deze samenwerking de eerste stap naar iets veel groters. Voor AC Haarlemmermeer zijn namelijk grote plannen. De school moet naast VMBO ook leerlingen die uitvallen op de havo en het vwo gaan faciliteren. Daar trekt voorzitter Bas Vismans graag de beurs voor open. ,,AC Haarlemmermeer moet een volwaardige VSO worden voor de hele regio. Dat betekent dus een uitbreiding van aanbod en meer samenwerkingen met andere, reguliere scholen. Daar maken we ons als samenwerkingsverband hard voor”, aldus Vismans. ,,We zien onszelf graag als voorloper en zoeken naar manieren om dat te zijn. Daarbij loop je wel eens tegen wettelijke beperkingen aan. Maar vandaag wordt vooral duidelijk dat het wel kan.”
,,Dit is de eerste brug die is geslagen tussen VSO en VO. Een eiland en het vaste land. Een voorbeeld dat we meenemen naar andere scholen, zodat er een spinnenweb ontstaat waarbinnen we gelijke kansen creëren voor jongeren." - Pien Stroethoff
,,We zien de samenwerking als groeimodel, als model voor andere scholen. Het is geweldig hoe iedereen binnen HVC en Altra heeft meegedacht over de inhoud. We hebben een docent aangenomen, een lokaal speciaal ingericht, de lesinhoud aangepast aan dat van het HVC en we organiseren de examencoördinatie. Ik ben supertrots op mijn team. Dit is de eerste brug die is geslagen tussen VSO en VO. Een eiland en het vaste land. Een voorbeeld dat we meenemen naar andere scholen, zodat er een spinnenweb ontstaat waarbinnen we gelijke kansen creëren voor jongeren”, voegt Stoethoff nog toe.
Perspectief motiveert
Aan tafel worden vervolgstappen alweer uitgesproken en besproken. Gepersonaliseerd leren, leerpleinen, van alles komt voorbij. Duidelijk is dat perspectief motiveert. Het (speciaal) onderwijs heeft nog een weg te gaan, maar de eerste grote stap is op 4 oktober gezet.
