Altra Zuid Oost deel 1 low res 45
Altra College Zuidoost

Gastles: Hoe word je rijk?

Elk schooljaar biedt Money Start onze school gastlessen aan. Deze week kregen de leerlingen van de onderbouw gastlessen. Het doel van het project ‘Hoe word je rijk?’ is het voorkomen van schulden bij jongeren van nu en in de toekomst. Alle gastdocenten van ‘Hoe word je rijk?’ komen uit de praktijk: jongerenschuldhulpverleners, politieagenten, straatcoaches en ook jongeren die zelf in de schulden zitten.

Het lesprogramma van ‘Hoe word je rijk? wordt aan VO en Mbo scholen aangeboden. Het lesprogramma is interactief en sluit aan op de belevingswereld van de leerlingen. Er wordt gebruik gemaakt van verhalen van leeftijdsgenoten en de jongeren worden geprikkeld hun eigen financiële keuzes onder de loep te nemen. De belangrijkste oorzaken van schulden bij jongeren zijn onder andere het niet (op tijd) betalen van boetes, van de zorgverzekering of van abonnementskosten van bijvoorbeeld een mobiel abonnement.

Dit keer gingen de lessen over het thema Fraude. Steeds meer op een jongere leeftijd worden leerlingen benaderd, soms via sociale media door fraudeurs en raken jongeren ook vaak in de problemen door fraude, en door een gebrek aan kennis over wat je moet doen als je daarmee te maken krijgt. Al deze onderwerpen kwamen dit keer in het lesprogramma aan bod.

‘Hoe word je rijk?’ geeft de jongeren praktische handvaten. Ze krijgen stap voor stap uitgelegd wat ze voor hun 18e verjaardag moeten regelen en hoe ze kunnen voorkomen dat ze in de schulden komen.

Voor meer informatie: www.hoewordjerijk.nl