Altra Zuid Oost deel 1 low res 45
Altra College Zuidoost

Stage in het 3e leerjaar

stagezoeken.jpeg

De leerlingen van het derde leerjaar mogen in dit schooljaar kennismaken met het zelfstandig kiezen en vinden van een stageplek. Samen met de mentor wordt er geïnventariseerd, waar de interesses liggen van de leerlingen en welke bedrijven daarbij passen. Vervolgens wordt er met de leerlingen besproken met welke woorden zij via de telefoon, persoonlijk gesprek of brief zij zichzelf kunnen voorstellen en vragen naar de mogelijkheden voor een stageplek.

Voor veel leerlingen is dit hun eerste ervaring met de arbeidsmarkt. De leerlingen krijgen altijd de tip om eerst bij de mensen die zij kennen, na te gaan welk beroep zij hebben. Als er een beroep bij zit waar zij geïnteresseerd in zijn, die persoon dan eerst om hulp vragen voor een stageplek. Als dat niet is gelukt dan is de tweede stap om de bedrijven en organisaties in je eigen buurt te bekijken en te bezoeken en vragen voor een stageplek. Al deze stappen worden begeleid en ondersteund door de mentor, totdat de leerling een stageplek heeft.

Het doel van deze stageperiode is dat de leerlingen kennismaken met de arbeidsmarkt, oefenen met basis-beroepsvaardigheden en goed voorbereidt zijn op het 4e leerjaar, waar de leerlingen een erkende stage moeten zoeken, bemachtigen en vasthouden. Zodat zij de proeve van bekwaamheid kunnen doen. Dit onderdeel is een praktijkexamen en is een verplicht onderdeel om het MBO1 diploma te kunnen behalen.