Educatief centrum Horizon low res 54
Educatief Centrum

Uitgestelde jubileumavond voor De MATE een groot succes

In Zwijndrecht, de thuishaven van de binnenvaart, vond afgelopen dinsdag het jubileumfeest van De MATE plaats. De MATE is het binnenvaartschip waar leerlingen van het Educatief Centrum worden opgeleid tot matroos. De MATE bestaat inmiddels alweer vijf jaar, maar vanwege corona werd de viering steeds uitgesteld. Dinsdag was dan eindelijk toch het feestje, met daaraan verbonden een sponsoravond. Er waren 76 gasten aanwezig, allemaal met een groot hart voor de binnenvaart. De zeven jongeren die het afgelopen jaar het traject hadden gevolgd konden niet van de partij zijn. Zij waren namelijk allemaal aan het werk in de binnenvaart!

Piet Wassenaar, CEO van Maaskade Bevrachters, vertelt: ,,Het stukje dat wij toevoegen aan het traject van De MATE, is dat we na het succesvol afronden van het opleidingstraject een stageplek en baangarantie bieden. De binnenvaart biedt onbeperkte kansen voor deze jongeren. Van matroos kun je doorstromen naar stuurman en zelfs naar kapitein. Met een goed salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar willen ze liever aan de slag als dieselmonteur of elektricien, dan is die mogelijkheid er ook bij Maaskade.

Tekst gaat verder onder de foto

Ad Heijsman aan het woordAd Heijsman, de grote aanjager van het MATE-traject, is blij dat deze nieuwe lading matrozen Nederlands spreekt. Door het personeelstekort in de binnenvaart, moet er beroep worden gedaan op medewerkers uit andere landen en dat loopt niet altijd soepel. ,,We zien meteen het effect”, weet Ad. Hij benoemt hoe leuk hij het vindt om de jongens bijna wekelijks te spreken en wat een indruk de ouders achterlaten. ,,Deze jongens hebben een rugzak waar wij niet veel van afweten, maar onze ervaring is dat er hele goede jongens van boord komen en dat is voor ons een stimulans om door te gaan met deze samenwerking. Ik ben ook superblij dat er zoveel sponsoren betrokken zijn bij het project, want eerlijk is eerlijk: het is niet goedkoop. We hebben de boot moeten aankopen, flink moeten verbouwen en komende tijd gaan we hem verduurzamen. Dat was niet mogelijk geweest zonder de betrokkenheid van onze vrienden in de binnenvaart.”

tekst gaat verder onder de foto

Magazine over De MATE wordt uitgedeeld

Rob was er ook deze avond. Hij is de vader van Bram, één van de jongeren die het traject op De MATE met succes heeft afgerond. ,,Bram heeft dyslectie en ADHD, niet de ideale combinatie om in de schoolbanken te zitten. De MATE bood hem een gouden kans, die hij gelukkig met twee handen heeft gegrepen. Zonder De MATE weet ik niet wat er van hem terecht was gekomen.”

Terwijl de gasten genoten van een hapje en drankje, benadrukten iHUB-bestuurder Hans du Prie, schooldirecteur Leon Hoek en Ad Heijsman de prettige samenwerking en het belang van De MATE voor jongeren. Hans: ,,De MATE is een waanzinnig mooi project waarbij alles samenkomt wat we willen. Samenwerking met het bedrijfsleven, er is perspectief voor de jongeren, opleiden, jeugdzorg om de jongeren te trainen en te coachen, ouders te helpen om weer grip op hun kind te krijgen en ga zo maar door. Wat me tegenvalt in de afgelopen jaren is dat De MATE zo lastig wordt gevonden. Ik dacht dat er rijen dik animo zou zijn vanuit de jeugdzorg, maar het omgekeerde is waar. Dus ik denk dat daar nog veel te winnen is. De MATE moet niet gezien worden als een laatste kans, als de jongeren al op heel veel verschillende scholen hebben gezet, maar als een gouden kans op een toekomst. Met een kort leertraject en een goed betaalde baan als beloning.”