VSO Kesper College 83
Kesper College

Help! Het lichaam van mijn kind verandert! - De (eerste) zaadlozing

In de pubertijd verandert er veel. Door gierende hormonen slaat het brein en lichaam van jongens en meisjes flink op hol.

Jongens merken dit aan een groeispurt, maar ook aan de groei van de ballen en de penis. Hun stem wordt zwaarder en ze krijgen meer beharing, zowel in het gezicht als op het lichaam (1).

En vervolgens is daar, de eerste zaadlozing.

De zaadlozing

Mogelijk vind je als ouder een natte pyjamabroek of laken in de wasmand. Dat kan komen door de eerste zaadlozing (ook wel ejaculatie genoemd). Bij een zaadlozing komt sperma vrij met daarin miljoenen zaadcellen en vocht. Het komt door de plasbuis naar buiten, soms wel met een snelheid van 45 kilometer per uur (3). Omdat dit de eerste keer meestal in de slaap plaatsvindt, noemen we dat ook wel een natte droom. Gemiddeld krijgen jongens hun eerste zaadlozing op 14-jarige leeftijd. Maar het kan ook een paar jaar eerder of later zijn (1 en 2). Een jongen hoeft niet persé over seks te dromen om ’s nachts een zaadlozing te krijgen. Soms gebeurt het zomaar.

Ook kan de eerste zaadlozing plaatsvinden na zelfbevrediging van de eigen geslachtsdelen (ook wel masturbatie genoemd). 35% Van de jongens begint op 12- of 13-jarige leeftijd met masturberen (1).

Praat erover

Je zoon kan schrikken als hij wakker wordt in een vochtig bed. Het lijkt alsof hij in bed heeft geplast, maar dat is niet zo. Het is daarom goed als je je kind voorbereid. Praten over de eerste zaadlozing kan lastig zijn. Maar je zoon zal daardoor beter snappen wat er gaat gebeuren of wat er gebeurd is. Hij weet dan dat dit normaal is en dat dit regelmatig kan gebeuren. En dat het gewoon bij zijn ontwikkeling hoort.

En die vlekken in het laken? Die kan je er het beste met koud water uithalen. Daarna wassen en…opgelost!

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de websites:

1. www.seksuelevorming.nl / 2. www.sense.info / 3. www.allesoverseks.be
Jongeren kunnen op www.sense.info betrouwbare informatie vinden.