VSO Kesper College 83
Kesper College

Hoe gaat het met onze jongeren?

Hoe gaat het met onze jongeren?
De afgelopen twee jaar hebben een grote impact gehad op jongeren.


Ineens stopte het onderwijs en moesten ze online onderwijs volgen. Voor de één een zegen, voor de ander een straf. Ook zaten jongeren opeens veel meer thuis. Terwijl de meeste jongeren grote behoefte hebben om sociale contacten aan te gaan met andere jongeren. Ze leren veel van elkaar, door naar elkaar te kijken, gedrag te kopiëren. Ze maken zich in de puberteit los van hun ouders. Dit alles was opeens een stuk minder vanzelfsprekend. En moeilijk als je dag en nacht bij je ouders in de buurt bent.

Wat kun je doen om de impact van de afgelopen 2 jaar te bespreken? Simpeler gezegd dan gedaan, maar praat er erover. Vraag eens aan je kind hoe het gaat en hoe hij of zij terugkijkt op de coronaperiode. Ze lijken wel heel flexibel maar het is enorm ingrijpend geweest. Ze hebben schoolreisjes gemist, hun klasgenoten, alles was anders dan het zou moeten zijn. Ook kan het zijn dat ze veel hebben meegekregen van de stress en spanning van ouders. Denk aan stress over werk, geld, gezondheid van zichzelf of opa en oma.

Maar er kunnen ook positieve dingen naar boven komen. Veel jongeren zijn spelletjes gaan doen, creatiever geworden, meer contact met broertjes en zusjes gehad en hebben de rust ook als positief ervaren. Het is goed ook over die ervaringen te praten.

We horen dat nu veel jongeren moeite hebben met school. Dat ze stress ervaren en het moeilijk vinden om zich weer te motiveren voor school. Herkenbaar?

Heb je zorgen over jouw kind? Neem contact op met de Jeugdgezondheidszorg op de school van jouw kind. De contactgegevens van de jeugdarts of jeugdverpleegkundige vind je in de schoolgids

Meer informatie over opvoeden en opgroeien www.cjghm.nl - voor vragen kun je ook chatten of bellen met 088 254 23 84.
Voor jongeren www.hoezitdat.info – ook chatten.