VSO Kesper College 83
Kesper College

'Ieder kind heeft grenzen nodig' artikel van het CJG in Hollands Midden

Ieder kind heeft grenzen nodig. Voor je puber ben je niet meer de kapitein op het schip zoals je dat eerder was. Je staat nu op de wal en houdt met een touw contact met zijn scheepje. De ene keer moet je het touw wat strakker aantrekken en de andere keer kun je het wat laten vieren.

Welke grenzen horen bij zijn leeftijd? Wat mag en kan hij al zelf beslissen? Hoe stel je grenzen?

Wat doe je bijvoorbeeld als je kind zegt: Dat is echt een áchterlijke vroege tijd dat ik thuis moet zijn. Dat hoeft niemand. En ik ga het ook niet doen….’

Ieder kind heeft grenzen nodig. Ook pubers. Al zijn ze de laatsten om dat toe te geven. Ze weten en kunnen immers alles zelf!

Een paar tips

* Je puber zit in een ingewikkelde overgangsfase naar de volwassenheid. Als je weet wat er in deze fase gebeurt kun je je kind beter begrijpen en begeleiden. Deel je ervaringen met andere ouders. Lees over de puberteit. Volg een puberoudercursus. www.cjgcursus.nl.
* Maak keuzes in wat jij echt belangrijk vindt. Dat hij zijn kamer elke dag netjes opruimt?, dat hij zich netjes aankleedt als hij naar opa en oma gaat? of dat hij altijd laat weten waar hij is als hij niet direct uit school thuiskomt?
* Bespreek jullie regels, laat je kind er zijn zegje over doen. Aan gezamenlijk gemaakte afspraken kan een kind zich gemakkelijker houden.
* Als een afspraak eenmaal is gemaakt blijf dan zoveel mogelijk uit discussie. Zeur niet. Houd vast aan de afspraak. Is je kind een half uur later thuis dan afgesproken? Vertel hem dat hij de volgende keer een half uur eerder thuis moet zijn. En doorsta zijn woede.
* Laat je niet te veel leiden door irritaties die je voelt over zijn gedrag. Bijvoorbeeld als hij lui op de bank hangt. Laat hem liggen, zucht eens diep, en richt je aandacht ergens anders op.
* Maak wat lekkers te drinken. Vraag of hij een eindje wil opschuiven zodat jij er bij kunt. Diep van binnen waardeert een puber wel degelijk jouw betrokkenheid en duidelijkheid.

Wil je met iemand praten over grenzen aangeven, kijk op www.cjghm.nl, kies jouw gemeente en zoek pedagogisch advies of CJG pedagoog.


Je vindt er ook informatie over de puberteit en cursussen voor puberouders.