Gregory Magazine Horizon IHUB 29 header website

‘Dankzij de praktijkvakken ontdekte ik wat ik leuk vind’

Gregory is bijna 18 jaar en volgt op Schreuder College De Villeneuvestraat de opleiding mbo1. De praktijkschool biedt deze opleiding in samenwerking met het Albeda Startcollege voor jongeren die op het vmbo zijn uitgevallen en voor de leerlingen in het laatste jaar praktijkonderwijs die verder kunnen en willen. Zo kunnen zij in een vertrouwde omgeving de stap naar het mbo zetten. Samen met zijn vader Hans vertelt Gregory zijn ervaring met De Villeneuvestraat.

Vader Hans vertelt: ,,Toen Gregory naar het voortgezet onderwijs ging, adviseerde zijn basisschool Mr. Schats Noord om eens bij De Villeneuvestraat te gaan kijken. Gregory heeft een autime spectrum stoornis (ASS) en heeft extra ondersteuning nodig om te leren. Gespecialiseerd basisonderwijs werkte goed voor hem. Dus de keuze voor voortgezet speciaal onderwijs was een logische. Ik ben naar een open avond geweest van De Villeneuvestraat en ik kreeg een goede indruk van de school.’’

Gregory geeft aan: ,,Ik krijg op school de ondersteuning die ik nodig heb. De docenten leggen alles vanaf de basis en op een eenvoudige manier uit. Als ik iets nog niet snap, dan kan ik meer uitleg vragen. Ik zit met ongeveer twaalf leerlingen in de klas en de sfeer is fijn.”

> Lees onder de foto verder

leerling Gregory

Wat Hans van de extra ondersteuning vanuit school merkt? ,,Het is met Gregory altijd goed gegaan op het gespecialiseerd onderwijs. Ik zie hem telkens sprongen vooruit maken. Hij is bijvoorbeeld heel zelfstandig. Als ouders stimuleren wij dat ook en betrekken hem bij veel dingen, maar het is zeker iets waar de school aan heeft bijgedragen. Zo weet hij beter dan zijn ouders de weg te vinden met het openbaar vervoer en gaat hij overal zelfstandig naar toe. Ook heeft hij helemaal zelf een sollicitatiegesprek voor zijn stage geregeld,”aldus Hans.

Op De Villeneuvestraat worden diverse praktijkvakken gegeven. Een ideale manier om jongeren te laten ontdekken wat ze leuk vinden. Gregory ging graag naar de praktijkvakken Koken (Consumptieve Techniek) en Dienstverlening. Hij ging zo lekker op school, dat de intern begeleider hem voorstelde om in te stromen bij de mbo1-opleiding van het Albeda Startcollege. Gregory geeft aan: ,,Ze kijken op De Villeneuvestraat goed wat je aan kan. Ik vind het leuk dat ik nu extra uitdagend werk krijg.”

Samen met zijn mbo1-docent Fred Verhagen ontdekte Gregory wat voor mogelijkheden er nog meer zijn. Via de mbo1-opleiding kan hij zich aanmelden voor een vervolgopleiding mbo2. ,,Dankzij dit schooljaar heeft Gregory zelf bedacht om verder te gaan in het bakkersvak,” vertelt Hans. Gregory vult aan: ,,Ik vind het leuk om iets zelf te bereiden, je fantasie te gebruiken bij decoreren, ergens een smaak aan te geven. Het is lekker afwisselend. Ik kan al gevuld brood en koekjes maken. Nu leren we om zelf beslag te maken en daarna gaan we aan de slag met bladerdeeg, korstdeeg en luxe gerezen degen. Ik ga de komende maanden stage lopen bij Urban Bakery en heb daar veel zin in.”

Leerling Gregory

Hans sluit het gesprek af met een tip voor ouders: ,,Gregory is goed geholpen op De Villeneuvestraat. Ze weten hoe ze met kinderen moeten omgaan, hebben begrip en ze bieden de extra aandacht die de leerlingen nodig hebben. Op een reguliere school is er één hulpjuf. Daar red je het niet mee met sommige leerlingen. De leerlingen doen er langer over om iets te leren, maar als het kwartje eenmaal valt dan gaat het goed.”

En Gregory’s tip voor jongeren is: ,,Als je uitdaging wilt en op zoek bent naar een opleiding die bij je past, dan helpt De Villeneuvestraat je op weg. Door de praktijkvakken heb ik ontdekt wat ik voor werk ik wil doen. Ik zie mezelf als bakker en wil daar graag in doorleren.” Gregory heeft zich intussen aangemeld voor de opleiding uitvoerend bakker op niveau 2. Zijn docent Fred heeft er alle vertrouwen in dat Gregory zijn mbo2-diploma gaat halen.