VSO Educatief centrum boot low res 5

'De MATE was het beste wat Pascal kon overkomen'

Het Educatief Centrum in Delfshaven is een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Jongeren die in het reguliere onderwijs vastlopen door gedrag, krijgen bij het Educatief Centrum een nieuwe kans. Op hun binnenvaartschip De MATE leiden ze jongeren op tot matroos, met daaraan gekoppeld een baangarantie. Pascal is dit schooljaar begonnen op De MATE.

'We kwamen in aanraking met leerplicht, jeugdzorg, de politie'

Door zijn thuissituatie liep Pascal vast op de middelbare school. Zijn zelfvertrouwen was tot een dieptepunt gekelderd en hij kwam bijna zijn bed niet meer uit. Dankzij het onderwijs op De MATE, waar hij tot matroos wordt opgeleid, is hij weer helemaal zichzelf. Zijn moeder Annette vertelt: ,,Dit was het beste wat hem kon overkomen. Ik zie mijn oude jochie weer terug.”

,,Hij was echt de weg kwijt, ging het foute pad op. We kwamen in aanraking met leerplicht, jeugdzorg, de politie. Eén grote ellende”, blikt zijn moeder terug. ,,Niets was goed, alles was stom. Ik herkende mijn eigen zoon niet meer. Hij had zo’n donkere blik in zijn ogen. Door zijn verzuim werd hij van school gestuurd, maar hij was pas 15 jaar oud. Een vriend vertelde over De MATE. Daar zijn we gaan kijken en vanaf het eerste moment voelde het goed. Ondanks dat Pascal helemaal niets met de binnenvaart had, werd hij er wel enthousiast van.”

'Hij staat niet meer één-nul achter'

Docent Michel raakte hem op de juiste plekken. Hij zag dat Pascal handig was met zijn handen en heeft de juiste connecties binnen bedrijven. Ook hier zien ze de potentie van Pascal en dat opent deuren. ,,Hij krijgt weer mogelijkheden voor de toekomst, daar bloeit hij van op. Michel is duidelijk. Doe je het goed, krijg je dat te horen. Maar gooi je er met je pet naar, dan zijn er duidelijke grenzen. Pascal weet wat hij aan Michel heeft, hij houdt zich aan zijn woord. Dat biedt houvast en dat heeft Pascal nodig”, weet zijn moeder.

Pascal wordt in februari 17 jaar en hoopt dit schooljaar (2021/2022) zijn matrozendiploma te halen. Dat biedt perspectief op een baan in de binnenvaart. ,,Hij is nog zo jong, ik denk niet dat hij zijn hele leven gaat varen. Maar hij heeft in elk geval een goede start. Hij kan zo zijn geld verdienen en wie weet wat er nog op zijn pad komt", zegt zijn moeder hoopvol. ,,Hij staat niet meer met één-nul achter in de maatschappij, want zonder diploma is het lastig om ergens te starten. Ik heb vertrouwen in mijn jochie, hij komt er wel. Ondanks de tegenslagen die hij al heeft moeten overwinnen”, sluit moeder Annette af.