Hero

'Mijn zoon bloeide weer op'

Sharda zag haar zoon Jay weer opbloeien bij School2Care De Vliet in Rotterdam. ,,Voordat Jay bij School2Care terecht kwam, was hij de weg kwijt. Hoewel ik erg moest wennen aan deze school, zag ik al snel dat ze het beste met Jay voor hadden. Ze werken hard en Jay kreeg veel steun van zijn coach Marleen. Niet alleen hij, maar ook ik heb veel gehad aan School2Care.”

,,Jay spijbelde veel en ging al anderhalf jaar amper naar zijn middelbare school. Hij was down en kwam steeds vaker in aanraking met geweld. Ik wist niet meer wat we moesten doen. De jeugdbescherming opperde School2Care, maar dat leek Jay niets.”

Positiever beeld van school

,,Ook ik was boos en bang. Van 08.00 tot 20.00 uur op school, dat gaat Jay nooit volhouden, dacht ik. Ik was vooral bang dat hij zou weglopen en uiteindelijk uit huis zou worden geplaatst. Toch tekende ik, en ik hield mijn hart vast. Maar de mensen op School2Care onderhielden veel contact met mij. Zo kon ik het beetje bij beetje loslaten en kreeg ik een steeds positiever beeld van de school.

Het omslagpunt voor mij was toen Jay niet naar school wilde. Marleen belde hem op en hij vertrok gelijk in één keer. Ik weet niet wat ze zei, maar het was nog nooit iemand gelukt om hem zo snel naar school te laten gaan. Toen wist ik: dit is een school met kracht.”

Uitbarsting

,,Uiteindelijk heeft Jay een jaar op School2Care gezeten. In het begin was hij onzeker, stil en teruggetrokken. Hij leek het vertrouwen in de wereld kwijt. Hij dacht dat mensen hem niet begrepen. Na zes weken op School2Care barstte de bom. Hij zocht ruzie op school, maar ook bij mij thuis. Toen hij de boel kort en klein had geslagen, besloot het netwerk om Jay heen dat het beter was om af te koelen. Hij ging een weekend naar een gesloten instelling toe.”

Hij bloeide op

,,Hij schreef me daarvandaan een prachtige brief. Het was echt een keerpunt voor hem. Toen hij na drie dagen terugkwam zei hij: ‘Dit nooit weer’. Daarna zag ik dat het beter met hem ging. Hij kreeg steeds meer zelfvertrouwen. Hij durfde weer naar buiten en had zelfs zin in school. Toen zijn emoties eruit kwamen, bloeide hij op. 

Ook ik kreeg mijn energie terug. Ik vind de aanpak van School2Care professioneel en liefdevol. Het draaide echt om Jay, om hem, zo betrokken. Ze dreigen en straffen niet. En praten veel. Er is altijd iemand die voor hem klaar staat voor een gesprek of voor zorg. De coach stond niet alleen klaar voor Jay, ook ik kon mijn verhaal kwijt. Zo sta je er als ouder niet alleen voor, dat geeft vertrouwen. Hierdoor kreeg ik mijn energie weer terug en durfde ik voor mezelf te kiezen. 

Jay en ik hebben geleerd om beter met elkaar te communiceren. En ik heb geleerd dat ik hem meer vrij kan laten en mag vertrouwen. Nu gaat het goed met Jay. Hij zit op het mbo. Hij heeft zijn mbo niveau 1-diploma gehaald en volgt nu een BBL*-opleiding.”

*BBL = beroeps begeleidende leerweg, werken wordt gecombineerd met leren