Altra Zuid Oost 122

'Terug op het leerpad door Altra College Zuidoost'

Altra College Zuidoost is een kleine school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam Zuidoost. Jongeren die zijn vastgelopen in het regulier onderwijs krijgen hier weer een nieuwe kans om tot leren en ontwikkelen te komen. Kleine klassen, rust en geduld doen vaak al wonderen. Dat zag ook een opa gebeuren in het leven van zijn kleinzoon. Op Altra College Zuidoost haalde de jongen zijn mbo 1 en 2 diploma dienstverlening, waarmee hij een startkwalificatie op zak heeft.

Op sommige dingen heb je geen invloed als opvoeder. Dat weet de opa van een inmiddels oud-leerling van Altra College Zuidoost uit ervaring. ,,Als ik bijvoorbeeld kijk naar de opvoeding van mijn kinderen, hebben wij nooit problemen gehad met gedrag of iets dergelijks. Ook mijn kleindochter is gemotiveerd als het op leren aankomt. Alleen mijn kleinzoon wilde op een gegeven moment niet meer naar school. Terwijl hij heel intelligent is.”

Oma vult aan: ,,Hij liep mee met vrienden. Helaas niet de juiste vrienden.” Door het omgaan met die vrienden, raakte hun kleinzoon de motivatie kwijt om te leren. ,,Daar heb je dan weinig tot geen invloed op. Zijn gedrag ging achteruit en ook op school zagen ze dat.”

De reguliere middelbare school waar de kleinzoon op zat probeerde hem nog te motiveren in een begeleidingsklas, maar dat mocht niet baten. Toen werd aangeraden om de jongen naar Altra College Zuidoost te laten gaan voor een nieuwe start. Dat kon de kleinzoon op dat moment niet zo veel schelen, maar opa en oma stonden zeker niet te juichen. ,,Je weet dat als je naar Altra College wordt verwezen dat gebeurt omdat je kind slecht gedrag vertoont. Op Altra zit zo’n een stempel, iedereen weet dat. Dan ben je niet blij, maar omdat hij nog leerplichtig was, moest hij wel.”

Er werden gesprekken gevoerd en met de jongen een profielschets gemaakt van wat hij wilde. Volgens Altra College Zuidoost had de jongen een kleine onderwijssetting nodig, waar voldoende ruimte is om met hem te werken aan z'n weerbaarheid en onzekerheid. ,,Hij is daar begonnen en pakte eigenlijk snel de draad op. Hij kreeg weer zin in leren. Hij zat op de havo, dat laat wel zien dat hij echt wat in zijn mars heeft. Met dank aan de goede begeleiding en het geduld van de docenten daar is hij erin geslaagd toch zijn diploma’s te halen”, vertelt opa trots. ,,Hij is stabiel nu en daar zijn we ontzettend blij mee.”

De volgende stap is nu een mbo 3 of 4 halen op het ROC. ,,Wat daar weer lastig aan is, is dat mijn kleinzoon een BBL-traject wil: dus vier dagen werken en een dag school. Hij is geen jongen om vier dagen in de schoolbanken te zitten. Hij wil iets doen, bewegen. Nu had hij aan het begin van dit schooljaar (2021-2022 -red.) nog geen baan en dus kon hij niet beginnen op het ROC. Hij heeft zich een slag in de rondte gesolliciteerd maar corona maakt het er niet gemakkelijker op. Hoe vaak hij ook niets heeft teruggehoord van plekken waar hij had gesolliciteerd… Dan zei ik: ‘Bel even na’. Dat deed hij dan en dan weer de teleurstelling. Maar we hebben nu eindelijk goed nieuws: hij heeft een baan en gaat komend schooljaar dus starten. Hij vindt zijn baan erg leuk, dus we hopen dat het iets blijvends is.”

Ook de vriendengroep waarmee de kleinzoon omging is in samenstelling veranderd. Van de straat naar meer thuis. ,,Hij heeft twee echt hele goede vrienden die hier ook thuis komen. En ze hebben een passie ontdekt: muziek maken. Hij heeft dus een studio waar ze lekker bezig zijn. Ook is hij bezig voor zijn rijbewijs. Ik ben trots op hem en hoopt dat het allemaal zo goed blijft gaan.”