VSO Educatief centrum boot low res 5

'Zonder De MATE had Collin niet kunnen beginnen in de scheepvaart'

Een afgeronde mbo-opleiding zat er voor Collin niet in. Hij heeft ADHD en ODD wat voor opstandig gedrag zorgt. Via de stagebegeleider op zijn VSO-school horen Collin en zijn moeder Inge voor het eerst over De MATE en ze waren gelijk enthousiast.

Collin Bienesen (18) is sinds 1 februari van dit jaar begonnen met de opleiding tot matroos bij De MATE. Hij heeft twee weken stage gelopen op binnenvaartschip De Sjouwer en doet eind mei zijn proefexamen. Rond hij dit positief af, dan tekent hij zijn arbeidscontract binnenkort en begint aan zijn carrière binnen de scheepvaart.

Collin zit al sinds zijn achtste bij de zeekadetten

Via de stagebegeleider op zijn VSO-school horen Collin en zijn moeder Inge voor het eerst over De MATE en ze waren gelijk enthousiast. Moeder Inge vertelt: ,,Collin had al veel ervaring op boten. Hij zit sinds zijn achtste bij de zeekadetten. Hier heeft hij veel over boten geleerd, bijvoorbeeld hoe hij knopen moet leggen. Samen met zijn opa en oom is hij actief lid.” Zijn opa vult aan: ,,Ik vind het te gek om als officier met die jongelui bezig te zijn. Zo gaan we één keer per jaar op zomerkamp en varen we één keer in de vijf jaar mee met Sail Amsterdam. Dat is echt een waanzinnige ervaring.”


,,Zonder De MATE had Collin niet kunnen beginnen in de scheepvaart”, vertelt Inge. ,,Hij had dan een afgeronde MBO-opleiding moeten hebben en dat zat er voor Collin niet in. Hij heeft ADHD en ODD wat voor opstandig gedrag zorgt. Als hij gefrustreerd is, wordt hij boos. Was hij niet op De MATE begonnen, dan had hij een stage in de horeca gevolgd. Maar dat past helemaal niet bij Collin. Ik ben zo blij voor hem dat hij op De MATE terecht kon en dat hij het zelf ook zo naar zijn zin heeft.”

Stage lopen

Collin vertelt hoe het er op zijn stage aan toeging. ,,Om zeven uur ging de wekker en om acht uur moest je aangekleed zijn, gegeten hebben en aan dek staan om te beginnen aan je dag. We waren twee weken op pad en werkten van acht uur s’ ochtends tot vijf uur in de middag. Op de heenweg vervoerden we grind, kolen en ijzererts naar Duisburg, op de terugweg namen we schroot mee. Dat zorgde wel voor een hoop stof. Dat hebben we met zijn allen schoongeschrobt. Even de dekhoosslang erop en boenen maar.”

Het schip De Sjouwer is 190 meter lang, maar Collin was niet onder de indruk toen hij het mocht besturen. ,,Ik heb inmiddels al zoveel schepen gezien en als de automatische piloot erop staat is het alleen maar een kwestie van bijsturen. Door de wind raak je soms wat uit koers, dus het is wel belangrijk om in de stuurhut aanwezig te zijn”, legt Collin uit.

Naast het sturen was hij bezig met het aan- en afmeren van het binnenvaartschip, werd er ook geverfd en moest er veel geschrobt worden. ,,Ik vind het gewoon fijn om bezig te zijn. Ik was samen met Obby, een andere leerling van De MATE, dus we konden samen optrekken. Om 17 uur zat onze dienst erop. Dan kleedden we ons om en dronken we samen een biertje. Daarna moest er gekookt worden. We aten bijvoorbeeld spaghetti of roti, niet heel bijzonder, maar wel lekker.”

Collin ziet zijn toekomst binnen de scheepvaart

Als Collin zijn examen met succes afrond is hij matroos en kan hij gaan werken in de scheepvaart. ,,Was ik niet begonnen met een opleiding bij De MATE, dan had ik echt niet geweten wat ik had moeten doen. Dan had ik waarschijnlijk thuisgezeten. Nu wil ik schipper worden op een tanker. Dan ben je twee tot drie weken van huis, dat is voor mij lang zat. Maar eerst moet ik nog even mijn best doen op het splitsen. Dat zijn bepaalde lussen in het touw die ik nog niet volledig onder de knie heb voor mijn examen”, aldus Collin. Zijn moeder vult aan: ,,Collin heeft een druk sociaal leven. Zijn vriendinnetje vond het eerst helemaal geen goed idee dat Collin zo lang van huis is, maar ze is het nu gewend. Ik ben zo trots op hem hoe hij met alles omgaat. Ik zie hem zeker ooit schipper zijn.” ,,En dan ben ik de eerste die op het schip mee wil”, zegt zijn opa lachend.