Hero

Alphense school elf maanden na brand uit de as herrezen

17 oktober heropende het Park College in Alphen officieel haar deuren na de brand die vorig jaar het pand trof. Het AD schreef er een artikel over.

Alphense school elf maanden na brand uit de as herrezen

AD Alphen, Harrie van Opstal

In de brand, uit de brand. Als dat gezegde voor íemand wel van toepassing is, dan is het de groep leerlingen en leerkrachten van het Park College, de middelbare school voor speciaal onderwijs in het Alphense Park Rijnstroom.

De school werd 17 november vorig jaar zwaar beschadigd door een felle brand. Vandaag, exact elf maanden later, is alle rook en roet weggepoetst. De school is niet alleen hersteld, maar ook heringericht, gemoderniseerd en vergroot. Wie nu vanaf de Stellingmolen naar de hoofdingang van het Park College wandelt, komt meteen al ‘anders’ binnen. Glazen deuren, een ruime balie waar je je kunt melden en meteen erachter dankzij de glazen wanden zicht op aula en restaurant.

De twee ‘poten’ aan het hoofdgebouw bleven destijds behouden, maar het centrale deel was van binnen compleet in de as gelegd. School en gemeente (eigenaar van het gebouw) kwamen overeen dat het Park College het hoofdgebouw mocht uitbreiden. Slimmer en efficiënter, want ‘alleen al de benodigde noodlokalen neerzetten zou al tonnen kosten', blikt Simmelink terug. De uitbouw maakte het mogelijk het hele hoofdgebouw beter in te delen.

We moesten alle apparatuur vervangen omdat je de rookgeur en vlekken nooit meer uit roestvrij staal weg krijgt

Wandelend vanuit de aula door de centrale gang wijst hij rechts de personeelskamer aan. ,,We hadden nog helemaal geen medewerkersruimte. En dankzij de glazen wand hebben we zicht op wat er in de aula gebeurt.” Verderop in de gang aan dezelfde kant is een nieuw lokaal gekomen dat de komende tijd stap voor stap verder wordt ingericht. ,,Dit noemen we het 'schoon technieklokaal'. Hier willen we in de praktijk met bijvoorbeeld ICT aan de slag. Dankzij de flexibele inrichting kun je het lokaal snel ombouwen voor presentaties of voor de inrichting van een winkel voor het profiel economie en ondernemen.”

Vooraan aan de linkerzijde van de gang is een compleet nieuwe keuken ingericht. ,,We moesten alle apparatuur vervangen omdat je de rookgeur en vlekken nooit meer uit roestvrij staal weg krijgt. Ondanks dat we van gas moesten overstappen op duurdere inductie-kooktoestellen, is het gelukt om het kooklokaal helemaal up-to-date ingericht te krijgen. We hebben veel tweedehands kunnen verwerven en we zijn ontzettend blij dat zoveel bedrijven hebben meegedacht.”

Kerstbal

Linksachter in de hoofdgebouw is tenslotte een nieuw lokaal gereserveerd speciaal voor leerlingen met internaliserend gedrag, zoals autisme. ,,Zij hebben nu een rustige hoek van het gebouw en hebben een eigen ingang‘’, wijst Simmelink. Dat was een van de grote wensen die het Park College al langere tijd had.

Dankzij de herinrichting en de vergroting van het gebouw is het leerlingenaantal in de afgelopen periode al gegroeid van 87 naar 103. Nu kan de school ook meer leerlingen uit de regio Alphen trekken.

En daar op die tafel, midden in de aula? Wat is dat? Simmelink lacht. Een van de leerlingen heeft dit object net ‘een kerstbal’ genoemd. ,,Daar lijkt ‘ie wel wat op. Het is een kunststof kunstwerk dat hier in de aula komt te hangen. Het is gemaakt van de kunststof ruiten die voorheen in de dakkoepel zaten en tijdens de brand smolten en naar beneden drupten.‘’