De I Jzervreter

Scholieren Altra College Zaanstreek helpen mee aan anti-wapenkunst

Leerlingen uit de tweede klas van Altra College Zaanstreek werken mee aan de IJzervreter: een kunstproject van omgesmolten wapens, die zijn ingeleverd door Zaanse jongeren. NH Nieuws nam een kijkje om de kunstenaar en een aantal leerlingen hierover te interviewen.

"Een school moet veilig zijn zonder wapens"

Een veilig schoolklimaat
Kunstenaar David Bade vraagt met dit project aandacht voor het groeiende wapenbezit onder jongeren. Leerling Bradshah: "Een school moet veilig zijn. Daar horen geen wapens bij." Mentor Juan Wells vindt het fantastisch dat zijn leerlingen meedoen aan het kunstproject. "Jongeren worden door elkaar beïnvloed. En helaas is het zo dat wapens op dit moment een heel groot probleem zijn. Met de IJzervreter wordt van iets negatiefs iets positiefs gemaakt, waarbij niet alleen bewustzijn wordt gecreëerd, maar ook verbinding, creativiteit en participatie worden gestimuleerd."

Wapens mogen opgegeten worden

Het kunstwerk symboliseert dat het ijzer van wapens zinloos is en dat het opgegeten mag worden. Een mooi project waar momenteel nog hard aan wordt gewerkt, zoals te zien is in de video: